Ma is gyötri a koronavírus Barta Sylviát: fáradékony és foltosodik a bőre – Szó szerint beleőszült a betegségbe

Barta Sylvia márciusban esett át a fertőzésen, de még ma is érzi hatását. / Fotó: Instagram

Budapest — Hiába gondolta, hogy maga mögött hagyta a szörnyű betegséget: a testén újra megjelentek kiütések, hangulatingadozás és krónikus fáradékonyság gyötri a koronavírus-fertőzésen átesett Barta Sylviát (50).

Noha a TV2 gyönyörű időjósa teljes erejével a gyógyuláson van, a Blikknek bevallotta: most nehezebb napjai vannak. Márciusban kapta el a vírust, heteken át küzdött vele, s bár a nehezén már túl van, a betegség még mindig nem múlt el nyomtalanul.

– Amikor az ember padlóra kerül, azt nem mutatja meg a közösségi oldalán. Csodálatos heteket töltöttünk a Balatonnál, de most már pakolunk, megyünk vissza Budapestre, és az első utam a bőrgyógyászatra vezet – mondta lapunknak az időjós, akinek bőrére helyenként elkezdtek visszatérni a betegség okozta kellemetlen foltok.

– Ez az alattomos fertőzés megtámadta az egész szervezetemet: az idegrendszeremtől kezdve a keringésemen, az emésztésemen keresztül a légzőszervekig. Vannak dolgok, amelyekről nem szívesen beszél a nyilvánosság előtt az ember, de mégis úgy érzem, szükség van rá, hogy ezzel is segítsük, támogassuk egymást, de tényleg teljesen padlóra küld ez a kór. Szó szerint beleőszültem a koronavírusba, és ha a sok baj nem lett volna elég, indokolatlanul fáradékony vagyok, valamint eddig nem jellemző hangulatingadozásaim vannak – sorolta Sylvia.A csinos időjós nem akarja elhallgatni betegség hátulütőit / Fotó: TV2

A csinos időjós nem akarja elhallgatni betegség hátulütőit / Fotó: TV2

Nem véletlen, hogy a TV2 csinos időjósa tart a második hullámtól, főleg azután, hogy a fiatalok körében robbanásszerűen terjed a vírus.

– Igenis tartani kell a kórtól, nem szabad hátradőlni, talán az én példám is valamennyire felnyitja az emberek szemét, hogy vigyáznunk kell egymásra! Én fél éve küzdök a teljes gyógyulással. Fel is szoktam tenni magamnak a kérdést: vajon leszek még a régi Barta Sylvia? Sajnos türelmetlen típus vagyok, ez sem könnyít a dolgon, de muszáj lesz újra erőre kapnom, megmozgatnom a hegyeket – mesélte a Blikknek Sylvia, aki úgy érzi, lelkileg is megváltoztatta a vírus.

– Két dolgot fogadtam meg ebben a nehéz időszakban: segíteni fogok más betegeken és minden napomat úgy fogom élni, mintha az utolsó lenne – mondta Slyvia, aki főleg a lányaiért aggódott. – Az járt a fejemben, összegyűlt-e annyi közös élményünk, hogy legyen mire emlékezniük? Nem tudhatjuk, meddig vagyunk itt egymásnak. Eddig is a jelennek éltem, de ez most még inkább jellemző – csuklott el a hangja Sylviának.

– Az egyik lányom éjjel jött hozzám, hogy beszélgetni szeretne. Egy percig sem gondolkoztam. Hiába vagyok hullafáradt és készülődöm már a lefekvéshez, bármikor, bármivel jöhetnek hozzám, mert azt érzem, még megtehetem és megtanultam egy életre: minden perc ajándék.

Maradványtünetek

A szakértők szerint egyáltalán nincs kizárva, hogy a Covid–19-en átesett beteg a fertőzés után teljesen visszanyerheti korábbi egészségi állapotát. Ami viszont már most jól látszik, hogy a felépülés sokáig tart. Noha vannak, akik köhintés nélkül átesnek rajta, sok betegnek sajnos élete végéig együtt kell élnie a maradványtünetekkel. A légszomj, a fulladásérzés olykor meglehetősen hosszú idő alatt rendeződik, mivel a gyulladt tüdőben hegesedési folyamat zajlik. Két héttől akár több hónapig is eltarthat a felépülés, amely alatt tartósan fennáll a fáradtságérzés.Ilyen tartós tünetei voltak a koronavírusos betegeknek.

Ilyen tartós tünetei voltak a koronavírusos betegeknek.

Nem lehet belőle donor

Noha Barta Sylvia egyik nagy vágya volt, hogy más betegeken segíthessen és a vére is rengeteg ellenanyagot termel, mégsem lehet donor.

– Mérhetetlenül csalódott vagyok, számtalan vérvétel után kiderült, hogy az autoimmun betegségem miatt szedett gyógyszerek nem teszik lehetővé, hogy vérplazmát adjak. Fáj a szívem, amiért tehetetlen vagyok – mondta az időjós.

Megosztom másokkal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *