Gyász:Koronavírus-fertőzés következtében elhunyt Benedek István – A végsőkig kitartott

Elhunyt Benedek István professzor, az erdélyi hematológiai iskola megteremtője, akinek nevéhez fűződik a mára európai színvonalon működő marosvásárhelyi Hematológiai és Csontvelő-átültetési Klinika, valamint a város első magyar járóbeteg-rendelője. Utolsó interjújában, a koronavírus elleni küzdelem tetőpontján azt üzente kollégáinak: a megfutamodás nem megoldás. Ő maga is a kórházban, a fertőzöttekért küzdve betegedett meg végül.

A Krónika Online erdélyi hírportál cikke szerint Benedek professzor 72 esztendősen, ma hajnalban halt meg. Az általa létrehozott klinikán fertőződött meg néhny héttel ezelőtt, több más orvostársával együtt. A fertőzés szövődményeként kétoldali tüdőgyulladást kapott, ez végzett az orvossal, akit intenzív osztályon kezeltek.

A Krónika Benedek István iskolateremtőként, nagyszerű orvos professzorként jeleníti meg cikkében. úgy írják a páciensek és a hozzátartozók elmondása szerint, hogy az a fajta doktor volt, akihez a beteget hordágyon vitték be és kis idő múlva a saját lábán távozott. Benedek István az RMDSZ tagja is volt, közösségi munkája eredményeként a marosvásárhelyi önkormányzati testületben frakcióvezetői tisztséget is betöltött, s mikor úgy érezte, személye már nem kívánatos a politikában, méltósággal távozott e körből.

Mikor a világjárvány áprilisban Romániában is berobbant, Benedek azt üzente fiatalabb orvos kollégáinak egy interjúban: „Ha valaki az orvosi szakmát választotta, az érezze is hivatásának. Magyarán: nemcsak könnyű helyzetben kell felölteni a fehér köpenyt, hanem nehéz helyzetben is helyt kell állni. A megfutamodás nem megoldás.”

Kollégáival a végsőkig ki is tartott, de mivel sokan megfertőződtek közülük, a hatóságok egy időre kénytelenek voltak lezárni a klinikát. Benedek professzor pedig nem élte túl a fertőzést.

Megosztom másokkal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *