ÍGY VÁLTOZIK A CSALÁDI PÓTLÉK KIFIZETÉSE novemberben az ÜNNEPEK MIATT! >>>ÍME A dátumok >>>>

VÁLTOZÁS JÖN  A CSALÁDI PÓTLÉKNÁL a Mindenszentek miatt! CSAK EKKOR ÉRKEZIK MEG A PÉNZ >>>

Sok gyermekes család számára lényeges bevételnek számít a családi pótlék, így nem mindegy mikor érkezik meg. A támogatás utalásának időpontja nem ugyan az, mint a bankszámlán történő jóváírás időpontja, azaz amikor ténylegesen a pénzhez jutunk. Amennyiben a hozzájárulást banki úton kapjuk, úgy az utalástól számított 1-2 napon belül, míg postai kifizetés esetén 4-6 nap múlva lesz elérhető a pótlék összege. A családi pótlékot főszabály szerint utólag, az adott hónapot követő hónap első napján utalják el. Ez azonban nem az első munkanapja a hónapnak minden esetben, így, ha elseje hétvégére vagy munkaszünetinapra esik, akkor további csúszással kell számolni a támogatás megérkezése kapcsán.

Utalás dátuma : 2020. november 2., hétfő

A családi pótlékot minden esetben igényelni kell. A jogosult ezt megteheti a lakóhely vagy tartózkodási hely szerint illetékes Kormányablaknál, illetve a kérelmező munkahelyén levő társadalombiztosítási kifizetőhelyen. Az igénylést formanyomtatványon kell benyújtani. A szükséges nyomtatványokat elegendő másolatban beadni. Azonban, ha tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermek után kéri a családi pótlékot, akkor a szakorvosi igazolást minden esetben eredetiben kell becsatolni. A kérelem 1. pontjában megtalálható, hogy milyen jogcímen igényelhető a családi pótlék. Alapesetben a vér szerinti szülő, nevelőszülő, szülő élettársa, gyám, örökbe fogadó szülő, ideiglenes felügyeletet gyakorló szülő igényelhet családi pótlékot. Vannak kivételes esetek, amikor szintén jogosultság áll fenn, erről mindenképpen érdemes előre tájékozódni az illetékes szerveknél.

Mennyi az összege?Jelenleg 12.200 forint a legalacsonyabb, 25.900 forint a legmagasabb folyósított összeg havonta. A folyósított összeg függ a gyermekek számától, attól, hogy egyedülálló-e a nevelő szülő, vagy teljes családban nevelkedik a gyermek, illetve egészséges vagy tartósan beteg gyermekről van szó. Ennek függvényében az alábbiak szerint alakul a havonta kifizetett összeg:

egy gyermek után: 12.200 forint,egy gyermek után, ha egyedülálló neveli: 13.700 forint,kettő gyermek után: 13.300 forint gyermekenként,kettő gyermek után, ha a szülő egyedül neveli: 14.800 forint gyermekenként,három vagy több gyermek után: 16.000 forint gyermekenként,három vagy több gyermek esetén, ha egyedül neveli valamelyik szülő: 17.000 forintgyermekenként,súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg gyermek esetén: 23.300 forint gyermekenként,ha súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg a gyermek, és a nevelő egyedülálló, akkor ahavi családi pótlék összege 25.900 forint gyermekenként.

Megosztom másokkal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *